Koffie

Tweederde van de Nederlanders kan niet zonder koffie

Uit een onderzoek van het Institute for Scientific Information on Coffee blijkt dat tweederde van de Nederlanders zegt niet zonder koffie te kunnen. Per dag consumeren we in Nederland gemiddeld zo’n 6,5 miljoen liter koffie. Op jaarbasis is dat zo’n 150 liter per persoon. Maar is koffie nu eigenlijk gezond of kun je het beter niet drinken?

Er bestaan verschillende soorten koffie. De smaak hangt af van onder andere de soort koffiebonen, bijvoorbeeld Robusta en Arabica bonen, de kwaliteit van de bonen, het brandproces en hoe fijn de bonen gemalen worden. Ook het zetten van de koffie heeft veel invloed op de smaak. Zo smaakt koffie gezet met een filter heel anders dan koffie uit een percolator of espresso-machine.

Gefilterd versus ongefilterd

Of koffie gezond is of niet hangt voor een groot deel af van hoe je de koffie bereid: met een filter gezet of niet. Koffiebonen bevatten namelijk de cholesterolverhogende stoffen cafestol en kahweol. Het filter haalt deze stoffen uit de koffie. Drink je ongefilterde koffie dan kan deze je LDL-cholesterolgehalte verhogen. Daarmee verhoog je het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Gefilterde koffie is alle koffie die eerst door een filter heen gaat, dus ook Senseo. Ongefilterde koffie is kookkoffie, cafetière koffie, Griekse koffie en Turkske koffie. Espresso en koffie uit koffieautomaten waarin de koffie vers gezet wordt kan zowel in de ongefilterde als in de gefilterde categorie vallen.

Dat is afhankelijk van het type apparaat, de soort en de hoeveelheid koffie en het soort filter wat wordt gebruikt. Doorgaans bevatten espresso koffie en koffie uit cups een lagere hoeveelheid van deze cefestol dan andere ongefilterde koffie. Het advies is daarom om deze koffie met mate te gebruiken; maximaal 2 tot 3 kopjes per dag.

Ziekten

Een gebruik van 2 tot 4 koppen gefilterde koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten. Ook is aangetoond dat een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het gebruik van 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie gebruik samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. Het verband is vergelijkbaar voor koffie met cafeïne en decaf.

Cafeïne

Koffie bevat van nature cafeïne. Cafeïne is verkwikkend en heeft een stimulerende werking. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne de concentratie verhoogt en de fysieke prestaties verbeterd. Sommige mensen ervaren echter ook nadelige gevolgen zoals een verstoorde nachtrust. Een kopje koffie (125 ml) bevat gemiddeld 85 mg cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Een volwassene heeft zo’n 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht per dag nodig. Een kopje koffie is meestal zo’n 125 tot 150 ml. Drink de koffie bij voorkeur zonder suiker en melk omdat je daarmee je calorie inname zou verhogen.

Conclusie

Het drinken van zwarte koffie kan bijdragen aan een goede gezondheid. Drink wel gefilterde koffie en liever niet meer dan 4 kopjes per dag, of drink cafeïnevrije koffie als je meer wilt drinken.