Diabetes

Marcella

Marsella kon stoppen met het spuiten van insuline nadat ze 60 kg was afgevallen onder begeleiding van de diëtist. Lees het verhaal van Marcella op dieetditdieetdat.nl

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam geen of minder insuline aanmaakt. Insuline is nodig om glucose te verwerken. Indien dit niet meer gebeurt, zijn hiervoor medicijnen nodig.

We kennen meerdere typen Diabetes waarvan type I en II de meest voorkomende zijn.

Diabetes Mellitus Type I

Diabetes type I is een chronische ziekte. Het lichaam kan hierbij helemaal geen insuline meer aanmaken. De pancreas (alvleesklier) die hier normaal gesproken voor zorgt, werkt niet goed. Diabetes type I komt op jonge leeftijd tot uiting. Bij diabetes type I zul je altijd insuline moeten spuiten.

Doordat het lichaam bij diabetes type I geen glucose meer kan verwerken, blijft de glucose achter in het bloed. De glucose kan dan niet als energiebron worden gebruikt in de lichaamscellen.

Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog is, krijg je een hyper. Een hyper is te merken aan de volgende verschijnselen: veel dorst, vaak moeten plassen, een droge tong, moeheid of slaperigheid. Als je diabetes hebt, maar dit nog niet is ontdekt, kun je ook last hebben van gewichtsverlies of wazig zien.

Diabetes Mellitus Type II

Bij diabetes type II maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig. Daarnaast is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline wordt aangemaakt door de pancreas (alvleesklier). Diabetes type II wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het vaak op latere leeftijd tot uiting komt. Tegenwoordig krijgen echter ook steeds meer jonge mensen diabetes type II.

Omdat het lichaam niet meer voldoende glucose kan verwerken, krijg je hiervoor vaak een of meerdere medicijnen in tabletvorm. Door je leefstijl voldoende aan te passen, kun je er soms voor zorgen dat deze medicijnen niet (meer) nodig zijn. Soms is het echter nodig om (net als bij diabetes type I) zelf insuline toe te dienen.

Bloedsuikergehalte

De hoeveelheid glucose in het bloed wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Iemand heeft diabetes als het bloedsuikergehalte bij bepaling in een laboratorium test:

  • Nuchter hoger is dan 6,9 mmol/l (de voorgaande 8 uur is niets gegeten).
  • Ongeveer 2 uur na een maaltijd hoger is dan 11 mmol/l.

Er wordt gesproken van een voorfase van diabetes als de bloedwaarden:

  •  Nuchter tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l liggen.
  • 2 uur na een maaltijd tussen de 7,8 en 11,0 mmol/l liggen.

Bloedsuikerwaarden zijn normaal als ze:

  •  Nuchter onder de 6,1 mmol/l liggen.
  • 2 uur na de maaltijd onder de 7,8 mmol/l liggen.

Wat kan de diëtist voor je betekenen?

Als diëtist help ik je om de koolhydraten in je voeding goed af te stemmen. Ik kijk daarvoor naar je eetpatroon, je bloedsuikerspiegel en samen met de praktijkondersteuner naar de medicatie die je gebruikt. Goede voeding bij Diabetes is voor iedereen anders. Als diëtist kies ik samen met u het dieet wat het beste bij u past. Dit kan bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet zijn maar het kan ook zijn dat we bijvoorbeeld de richtlijnen voor gezonde voeding van de gezondheidsraad volgen. Het belangrijkste is dat u zich er prettig bij voelt.

Daarnaast begeleid ik als het nodig is bij afvallen. Als bij overgewicht het gewicht afneemt kan dit de lichaamscellen namelijk weer gevoeliger maken voor insuline.

Door de juiste voeding lukt het vaak om de medicatie te verminderen of soms zelfs helemaal te stoppen. 

Vergoeding / Ketenzorg

Heb je Diabetes en kom je ook bij de praktijkondersteuner dan kan deze je doorverwijzen naar de diëtist. De vergoeding valt dan onder ketenzorg en je hoeft dan geen eigen risico te betalen.

Kom je niet bij de praktijkondersteuner dan kun je zonder verwijsbrief een afspraak maken en/of een verwijsbrief vragen aan de huisarts (afhankelijk van je zorgverzekering).
De consulten worden dan vergoed via de basisverzekering waarbij het eigen risico van toepassing is.
Meer over de vergoeding lees je hier.