Ondergewicht en ondervoeding

05283_35a_03h_S_m00081Ondergewicht

Ondergewicht betekent dat je minder weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Er is sprake van ondergewicht bij een BMI van 18,5 of lager (voor volwassenen).
Bereken je BMI

Ondergewicht kan komen door een onderliggende, onbekende ziekte. Als je in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, kun je daarom het beste even naar de huisarts gaan. Ondergewicht kan ook komen door een snelle stofwisseling of door een eetstoornis. Ga ook bij (het vermoeden van) een eetstoornis altijd eerst naar de huisarts.

Een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid zijn: je kunt een tekort hebben aan voedingsstoffen, je conditie kan achteruit gaan en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen.

Ondervoeding

Wanneer je in een maand onbedoeld of ongewenst meer dan 5 procent van je gewicht verliest, of in een half jaar meer dan 10 procent, dan is er sprake van ondervoeding. Ondervoeding kan ontstaan doordat je minder bent gaan eten of door een ziekte. Een ziekte kost het lichaam veel energie. Sommige ziektes verstoren bovendien de opname van voedingsstoffen in het lichaam.

Ondervoeding is niet hetzelfde als ondergewicht. Iemand met een BMI < 18,5 heeft een te laag lichaamsgewicht. Maar iemand met overgewicht of een gezond gewicht kan ook ondervoed zijn.

Wat kan ik voor je betekenen?

Samen met jou beoordeel ik je huidige voedingspatroon en kijk waar aanpassingen nodig zijn. Ik geef je adviezen over de producten die je het beste kunt nemen of bijvoorbeeld hoe je meer eetmomenten in kunt plannen. Soms is het nodig om tijdelijk drinkvoeding of andere supplementen te gebruiken, ook hier geef ik je advies over. Met begeleiding kom je op een gezonde manier aan tot je weer een gezond gewicht hebt bereikt. 

Het is verstandig om bij deze klachten eerst even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je een doorverwijzing voor de diëtist geven.

Vergoeding

Als er sprake is van ondervoeding dan valt mijn advies onder dieetadvisering. U krijgt vanuit de basisverzekering 3 uur dieetadvisering vergoed. Leer hier meer over bij vergoedingen

Dieetpreparaten zoals drinkvoeding of sondevoeding die u op recept van mij krijgt worden door de basisverzekering vergoed. De vergoeding hiervoor uit de basisverzekering valt net als de vergoeding voor dieetadvisering onder het eigen risico. Wilt u hier meer informatie over raadpleeg dan uw zorgverzekeraar.